Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σύνοψη της κατάληψης των Ιωαννίνων.

Η επίθεση κατά του Μπιζανίου άρχισε στις 11 /2 και επεκτάθηκε σε όλες τις διευθύνσεις. Οι τουρκικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και ο στρατός μας προχωρεί με βραδύ ρυθμό.
Τις επόμενες 4 μέρες οι εχθρικές δυνάμεις με καταιγισμό βολών προσπαθούν να παραπλανήσουν το στρατό μας. Τις ελληνικές θέσεις ενίσχυσε η εμφάνιση της αεροπορίας , η επιτυχής δράσημ της οποίας-σε συνδυασμό με τη δράση του στόλου- δημιούργησε κλίμα ηττοπάθειας στον αντίπλαο.Το Μπιζάνι έπεσε.
Η τελική επίθεση εκδηλώθηκε στις 18/2 με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Την επόμενη ο Διάδοχος Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος διέταξε γενικη επίθεση "κατά των φρουρίων των Ιωαννίνων".Μετά από σφοδρές μάχες οι ελληνικές δυνάμεις κατανίκησαν τον εχθρό. Το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης υπογράφηκε στις 21/2 και οι άντρες του τουρκικού στρατού, περί τις 30000, θεωρήθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου. Στις 22/2 ο νικητής Αρχιστράτηγος εισήλθε στα Ιωάννινα συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιτελάρχη Στρατηγό Δαγκλή και του Πρίγκιπες Ανδρέα, Χριστόφορο, Γεώργιο και Αλέξανδρο. Τον υποδέχτηκαν ο ωέος Στρατιωτικός Διοικητής της πόλης, οι Πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και το σύνολο του λαού που παρ5αληρούσε από ενθουσιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου