Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

18 Φεβρουαρίου 1915

Μόλις έγινε αντιληπτό ότι η πτώση των Δαρδανελίων είναι ζήτημα ημερών, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να προσανατολίζεται προς την Αντάντ, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κατακτηθέντα εδάφη και να προβάλλει τις διεκδικήσεις της.
Μετά την έναρξη των βομβαρδισμών των Δαδρδανελίων από τον αγγλογαλλικό στόλο (6/2), ο Ελ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη για την χώρα μας. Έτσι αποφασίστηκε η αποστολή εκστρατευτικού σώματος στρατού στη Θράκη.
Ο Κωνσταντίνος συμφώνησε με την άποψη του Βενιζέλου, ο οποίος τις διατύπωσε και σε γραπτό υπόμνημα. Η έγκριση του Βασιλιά για την αποστολή στρατού στην Θράκη δόθηκε μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό (17/2) και αμέσως ο Βενιζέλος διέταξε τον Υπαρχηγό του Επιτελείου Ι. Μεταξά, ο οποίος εκτελούσε χρέη προσωρινού αρχηγού του Επιτελείου μετά την πρόσφατη τιμωρία του Υποστράτηγου Δουσμάνη, να ετοιμάσει το βασιλικό διάταγμα για "μερική επιστράτευση" και το σχέδιο για τη συγκρότηση των δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος στις επιχειρήσεις.
Ο μεταξάς διαφώνησε, δήλωσε πως "θεωρεί καταστρεπτικήν την ενέργειαν αυτήν" και υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου