Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

22 Φεβρουαρίου 1915

Η χθεσινή συνάντηση Βασιλιά-Πρωθυπουργού κατέληξε σε ναυάγιο, με αποτέλεσμα την παραίτηση του δεύτερου και της κυβέρνησης του Κόμματος των Φιλελευθέρων.
Σύμφωνα με πηγές, ο Κωνσταντίνος ανακοίνωσε στον βενιζέλο πως δε συμφωνεί με την πρόταση του να συμμετέχει η ελλάδα στην εκστρατεία των δυνάμεων της Αντάντ στα Δαρδανέλια.
Την διαφωνία του τη στήριξε σε εκτιμήσεις του Επιτελείου ότι η επιχείρηση είναι παρακινδυνευμένη. Επίσης ο βασιλιάς ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι δεν πείθεται από τα επιχειρήματα του για την τελική νίκη της Αντάντ.
Αποχωρώντας από τα Ανάκτορα ο Πρωθυπουργός δήλωσε στν Βασιλιάότι "Υπάρχει διαφωνία Στέμματος και κυβερνησέως. Η δευτέρα είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί."
Το απόγευμα του Σαββάτου της 21ης Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση της Βουλής ο βενιζέλος άνοιξε την ολιγόλεπτη συνεδρίαση με μία ομιλία λίγων λέξεων:"Λαμβάνω την τιμήν να ανακοινώσω εις την Βουλήν ότι μη εγκριθείσης θπό του Στέμματος της περαιτέρω εξωτερικής πολιτικής της κυβερνήσεως, έλαβον την τιμήν να υποβάλλω τω Βασιλεί την παραίτησην της κυβερνήσεως. Παρακαλώ επομένως την Βουλήν να διακόψει τας εργασίας της μέχρι της συγκροτήσεως της νέας κυβέρνησης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου