Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

18 Αυγούστου 1916

Μετά την γνωστοποίηση του Στρατηγού Σαράϊγ να παραδώσει τη διοίκηση της Θεσσαλονίκης στους Σέρβους, προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας σε συννενόηση με το Συνταγματάρχη Παμίκο Ζυμβρακάκη αποφσίζουν να συγκροτήσουν Επιτροπή, η οποία θα επιληφθεί των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.
Ομάδα αξιωματικών, με επικεφαλής τωους Π. Ζυμβρακάκη και Κ. Μαζαράκη, πραγματοποίησε τη νύχτα στρατιωτικό κίνημα στρατιωτικό κίνημα, πυρήνας του οποίου είναι 500 περίπου χωροφύλακες με διοικητή τους το Μοίραρχο Κοκκαλά. οι επαναστάτες συγκρότησαν την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, η οποία κάλεσε το στρατό και το λαό να ενωθούν μαζί τους για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.
στην πρόσκληση της Εθνικής Άμυνας ανταποκρίθηκε-αρχικά- μόνο ένας λόχος πεζικού με διοικητή το λοχαγό Νεοκ. Γρηγοριάδη. Ο Γρηγοριάδης μετέφερε το λόχο του από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αποτέλεσε το πρώτο τμήμα τακτικού στρατού που προσχώρησε στην Εθνική Άμυνα.
οι δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση των Αθηνών, αλλά , τελικά, με την επέμβαση των Γάλλων, οι δυνάμεις αυτές εκδιώχθηκαν από τους στρατώνες τους, και με πλοίο επέστρεψαν στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου