Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

23-26 Μαρτίου 1924

  •  Κυριακή 23 Μαρτίου 1924: Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτη τη Δυναστεία και να εγκαθιδρύσει τη Δημοκρατία.
  • Δευτέρα 24 Μαρτίου 1924: Η κυβέρνηση Παπαναστασίου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 259 βουλευτές επί 275 παρόντων. Την υπερψήφιση της κυβέρνησης διευκόλυνε η διάσπαση του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Ο Γεώργιος Καφαντάρης δημιούργησε το Κόμμα των Προοδευτικών Φιλελευθέρων με 80 βουλευτές, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος το Κόμμα των Συντηρητικών Φιλελευθέρων με 35 βουλευτές και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης παρέμεινε αρχηγός του εναπομείναντος Κόμματος των Φιλελευθέρων.
  • Τρίτη 25 Μαρτίου 1924: Μετά την Δοξολογία για την επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας, η Δ' Συντακτική Συνέλευση άρχισε τις εργασίες της με πρόταση του βουλευτή Αγιάς, Ηρακλείδη, να στερηθούν τα μέλη της Δυναστείας την ελληνική ιθαγένεια και του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Πασαλίδη, να δημευθεί η περιουσία τους. Από τις προτάσεις η πρώτη έγινε δεκτή, ενώ η δεύτερη καταψηφίστηκε.
  • Τετάρτη 26 Μαρτίου 1924: Αντιδράσεις του συνταγματικού κόσμου για τον τρόπο λύσης του πολιτειακού. Θα αγωνιστούν υπέρ της Δυναστείας κατά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου